'той, хто противиться владі, противиться Божій постанові'. Чи означає це, що називати себе одночасно і опозиціонером, і православним - лукавство?

Ні, не лукавство. (Питання про православних, але віра і Писання у нас спільні, так що:)

В богословських коментарях до Біблії читаємо: “християни повинні підкорятися будь-якої влади, тому що вона походить від Бога. Однак, коли її дії і вимоги суперечать заповідям Божим, то Петро й апостоли, які не вагаючись, кажуть: “Повинно коритися більше Бога, ніж людей” (дії 5,29) “. Тобто коли йдеться про те, що влада від Бога, це означає, що Бог встановив порядок, хаос суперечить Його задумом, і начальники/правителі помазаники Божі, а виконуючі обов’язки. Інакше кажучи, не умовний Берлусконі від Бога, а його пост і функції - прізвище ж може змінюватися (і не тільки природним шляхом).

В Катехизмі Католицької Церкви:

Думки користувачів інтернету

Сергій Золотарьов

Дуже цікаво, хоча я не можу не відзначити, що формулювання нескінченно гумові

Сергій Золотарьов

Ivan, що означає “коли її дії і вимоги суперечать заповідям Божим”? наприклад є заповідь “не убий”, але вкрай складно знайти вл астітеля, для якого порушення цієї заповіді стовідсоткове табу. Якщо влада, наприклад, тебе закликає в армію, дає автомат і поправляє в Афганістан, чи можна це вважати “протиріччям заповідями Божими”? Я маю на увазі, сам факт ініціювання правителем військових дій легалізує, скажімо так, “революційні дії” щодо нього або, принаймні, непокору?

А крім того: чи не є ці “Діяння”, так би мовити, “підзаконними актами” щодоП’ятикнижжя, іншими словами законом нижчого порядку, ніж християнська “конституція” - Заповіді? Тобто якщо “конституція” говорить “не убий” без застережень, то не може ж “підзаконний акт” якось це оскаржувати і змінювати, кажучи “не убий, за винятком цього, цього, цього випадку”?

Ivan Renard

А про це вже говорять інші розділи і параграфи Катехизму)

Сергій Золотарьов

Ivan, ви не готові відповісти на мої запитання?

Ivan Renard

Я вам можу тут залишити посилання на Катехізис, але ви і самі можете знайти відповіді на ваші запитання, просто клікнувши на одну з цифр в моєму відповіді і знайшовши в змісті збірника доктринальних доктрин нтерес вас розділи.

Сергій Золотарьов

Ivan, я вам скажу чесно, я не хочу копатися. Я більше хочу отримати відповідь (якщо, звичайно, ви готові і хочете мені його дати)

Ivan Renard

Звичайно, зручніше чекати, коли розжують і в рот покладуть, ніж шукати самому)

Якщо вас влаштує цитування Катехизму, то в цьому немає проблеми; але самостійно відповісти не зможу, так як не маю теологічногоосвіти.

Сергій Золотарьов

Ivan, ви ж католицький церковнослужитель, вірно? Або у вас, як і “в миру”, є свої спеціальні релігійні “юристи”, кіт. спеціалізуються на вивченні і тлумаченні цього всього?

Ivan Renard

Правильно.

Звичайно, є каноністами - фахівці з канонічним правом (на кшталт юристів).

Але без повноцінних знань в богослов’ї краще самостійно нічого не тлумачити, щоб не обдурити і не заплутати. Катехізис в цьому випадку як кодекс, звід законів, з яким необхідно звіритися, а надійніше його і цитувати.

Сергій Золотарьов

Втім, наскільки я розумію, цей Катехезіс ніякого відношення до православ’я все одно не має, а у вас все-таки дещо інші звичаї і порядки. Ви вже навіть і геїв не дуже-то ненавидите (хоча Біблія начебто досить однозначно на цю тему висловлюється)

Ivan Renard

Християнства протиприродно ненавидіти.

Сергій Золотарьов

Добре, перефразую: “Ви вже навіть і гомосексуалізм не дуже-то табуіруете (хоча Біблія начебто досить однозначно на цю темувисловлюється) “

Ivan Renard

Так і Католицька Церква говорить однозначно:” згідно з Писанням і переказами, одностатевий секс - гріх, але природа гомосексуальності невідома, геїв не можна ненавидіти і переслідувати, якщо гей хоче бути християнином - йому потрібно жити в цнотливості “. Куди вже однозначне)

Сергій Золотарьов

А я пам’ятаю, що начебто ваш папа навіть вибачався перед геями за переслідування

Ivan Renard

Франциск? Там все складно. Для світу була сказана фраза “Хто я такий, щоб судити?”, а для віруючих було подтвержд ено думку про гріховності гомосексуальних відносин.

Але незважаючи на своєрідність (якщо не сказати лукавство) деяких єпископів, принесення вибачень розумно і має бути лише першим кроком. Розумно тому, що Церква вчить - природа невідома, не можна гнобити. Раз так, то і треба вибачитися за випадки переслідування. Першим кроком - ні перед визнанням одностатевих шлюбів, а перед нагадуванням віруючим про те, що ненависть християнства суперечить, і не ми вирішуємо, хто буде в пеклі, а тільки Бог, який створив і натуралів, і бісексуалів, ігеїв з лесбіянками, і навіть трансгендерів. Як мінімум, тільки Йому відомо “походження цих явищ”. А нам всім пора б уже за своїми колодами спостерігати і не зациклюватися на сексі)




ЩЕ ПОЧИТАТИ