Масло жожоба для чого можна використовувати? Властивості і застосування масла жожоба в домашній косметології

Одним з найбільш затребуваних і разом з тим дорогих базових масел в косметології є масло жожоба. Строго кажучи, це не зовсім масло, а скоріше рідкий віск, який отримують з горіхів рослин, які ростуть в пустелях Північної Америки. Репутація цього масла підтверджується більш ніж тисячолітньою історією. Воно абсолютно унікальна за своїм хімічним складом і корисними властивостями, що не втрачаються навіть протягом тривалого зберігання. Сьогодні ми пропонуємо поговорити про те, для чого і як використовувати масло жожоба, розповімо про його складі, дозуваннях, надамо і кілька рецептів краси з використанням цього компонента.

Основні характеристики

масло жожоба в чистому вигляді для особи

Взагалі, масло жожоба добувають за допомогою холодного пресування горіхів. При виробництві воно зберігає абсолютно всі жирні кислоти, а завдяки тому, що в його склад входить величезна кількість протеїну, вітаміну Е, з розряду звичайних базових масел жожоба переходить в колекцію найбільш ефективних антиоксидантів, засобів, здатних максимально швидко усунути будь-яке запалення.

Однією з головних характеристик цього масла прийнято вважати його високу стійкість до окислення. Це означає, що аромамасло не псується, не втрачає своїх унікальних властивостей з часом, будучи при цьому ідеальною основою для розчинення будь-яких ефірних масел. Експерти відзначають: використовувати масло жожоба в чистому вигляді можна, але краще всього застосовувати його в якості 10-процентного розчину, змішуючи його з іншими рослинними оліями.

Для жожоба характерний легкий, практично невловимий запах, насичений золотистий колір. Масло змінює своїм фізичні характеристики: при холодних температурах воно застигає до стану воскоподібне пасти, а в теплі стає щодо рідким. Косметологи відзначають: жожоба - це єдине базове масло, яке не залишає після себе жирного блиску ні на шкірі, ні на волоссі. При цьому воно здатне утворити щільний захисний шар.

Масло жожоба: склад

Придбати даний продукт можна в будь-яких аптеках і косметичних магазинах. Крім того, зустріти на прилавках можна і гранули воску жожоба, які були приготовлені шляхом гідрогенізації. Додавати такі гранули можна в косметичні засоби, виготовлені в домашніх умовах. Вивчення складу і властивостей жожоба почалося ще в сімдесятих роках минулого століття. Дослідникам вдалося з’ясувати, що це масло за своїм біохімічним складом досить близько до спермацет. Так називають унікальна речовина, яка раніше добували з лобової частини голови китів-кашалотів.

У числі основних компонентів масла жожоба жирні кислоти і їх ефіри, амінокислоти, колаген, вітамін Е, каротиноїди. Відзначимо, що склад цей воістину унікальний: він не повторює жодного з відомих рослинних масел. Крім того що такий склад має корисні властивості для шкіри, він забезпечує маслу високу стабільність: жожоба не боїться впливу сонячних променів, окислення і нагрівання. Більш того, масло здатне зберігатися протягом довгого часу навіть без використання будь-яких добавок. З цієї причини його нерідко використовують в якості консерванту при виготовленні косметичних засобів.

Використання в косметології

масло жожоба склад

Застосування масла жожоба, за відгуками косметологів, практично безмежне: це ідеальний компонент для базового і спеціалізованого догляду за шкірою не тільки особи, але і декольте, шиї. Засіб зволожує і живить шкіру, відновлює пошкодження, позбавляє від подразнень, почервоніння і запалень. Жожоба підходить навіть для догляду за ніжною, що вимагає особливої ​​уваги шкірою навколо очей, його можна використовувати при виготовленні різних вітамінних аплікацій і патчів. А ще масло жожоба - чудова основа для масок. Засіб ефективно показало себе при обвітренні шкіри, в тому числі і на губах, воно швидко позбавляє від висипань і розтріскування.

Косметологи відзначають: масло володіє протизапальними властивостями, здатне стимулювати регенерацію клітин шкіри, швидко загоює тріщини травми, порізи, дерматити і роздратування. Більш того, використовувати його можна і при боротьбі з целюлітом, для усунення розтяжок. Слід відзначити ще одну перевагу масло жожоба для тіла, рук, обличчя: воно підходить абсолютно для будь-якого типу шкіри, користуватися ним можуть власниці жирної, нормальної, сухої, проблемної шкіри - незалежно від віку.

До інших позитивних властивостей масла в косметології відносяться захисне, омолоджуючу і очищає. Крім того, використовувати його можна навіть жінкам, у яких нерідко з’являються алергічні реакції на будь-яку уходовую косметику.

Особливості дозування

Застосовувати масло жожоба нескладно: для того щоб збагатити крем або лосьйон, до готового складу необхідно додати 15% цієї олії. Масло жожоба для обличчя - в чистому вигляді, в складі суміші з іншими базовими маслами - можна використовувати для щоденного догляду за шкірою після очищення. Якщо ви хочете приготувати живильну суміш, з’єднайте в рівних частинах масло жожоба, оливкова, абрикосових кісточок і авокадо, на кожні дві столові ложки цієї суміші знадобиться одна крапля ефірного масла лимона або апельсина.

Якщо шкіра схильна до лущення, можна використовувати столову ложку масла жожоба з двома краплями лаванди. Для вікової шкіри замість лаванди підійде масло пачулі, а з проблемами схильної до висипань шкіри впорається масло чайного дерева. Для того щоб отримати відповідний склад для ніжної шкіри навколо очей, до маслу жожоба можна додати крапельку масла фенхеля або м’яти. Для догляду за губами з жожоба краще поєднувати мелісу.

За допомогою олії жожоба можна приготувати унікальну розгладжує суміш, яка здатна усунути розтяжки: з’єднати необхідно жожоба, авокадо, лаванду, апельсин, м’яту і розмарин.

масло жожоба для тіла

Для догляду за волоссям в шампунь або бальзам можна додавати близько 5 крапель олії жожоба. При цьому, якщо важливо вирішити проблему випадіння волосся, рекомендується додати масло шавлії і евкаліпта. Від сухості волосся допоможе комбінація жожоба, іланг-ілангу і апельсина, такий склад необхідно наносити на дерев’яну гребінець, якій ви розчісуєте волосся після миття. Для чого масло жожоба підходить ще? Експерти говорять про ефективність масажів, аплікацій та компресів при різних ураженнях шкіри.

Шкода масла

Говорячи про застосування цього дивного масла, слід зазначити, що індивідуальна непереносимість його - явище досить рідкісне. Однак перед першим використанням рекомендується провести тест: одну краплю олії слід втерти в зап’ясті. Через півгодини слід оцінити стан шкіри: якщо з’явилися почервоніння, від використання масла краще відмовитися. Якщо ви вирішили застосовувати масло жожоба щодня на всій шкірі обличчя (особливо якщо вона жирна), ви можете спровокувати активну діяльність сальних залоз. Результат - численні запалення.

Як вибрати якісне масло

Якісне масло зазвичай продається в невеликих флаконах, виготовлених з темного скла. У списку основних країн-виробників - Сполучені Штати Америки, Австралія, Мексика, Єгипет, Бразилія, Аргентина, Перу і Ізраїль. Слід зазначити, що в холодних кліматичних умовах ця рослина просто не здатне вижити, а тому досить поглянути на зазначену країну, щоб розпізнати підробку. Зберігати таке масло найкраще в холодильнику, перед використанням необхідно розігріти лише ту кількість, яка знадобиться для приготування косметичного засобу. Зробити це можна або при кімнатній температурі, або за допомогою водяної бані. До речі, на відміну від інших рослинних масел, це може зберігатися кілька років - завдяки тому, що містить велику кількість церамидов, які не дозволяють йому окислюватися.

Застосування для особи

масло жожоба для обличчя від зморшок застосування

Широке застосування унікальне масло знайшло в сфері догляду за шкірою обличчя. Його ніжна текстура дозволяє швидко вбиратися, при цьому не залишаючи ні жирного блиску, ні неприємною липкою плівки. Продукт не забиває пори, дозволяє шкірі вільно дихати і зберігає природний рівень вологості. Використовувати масло-віск можна для всіх ділянок особи.

Засіб підвищує еластичність і пружність, робить шкіру гладкою і м’якою. Широко застосування масла жожоба для обличчя від зморшок, від постакне, при тьмяному кольорі шкіри, набряклості і вугрової висипки. Деякі жінки використовують жожоба як сонцезахисний засіб, якщо їх шкіра має підвищену чутливість до ультрафіолету. Наносити його можна перед засмагою: потужні природні фільтри не дозволять шкірі обгоріти або почервоніти, а ще тканини не будуть втрачати вологу на сонці. Застосовувати масло жожоба рекомендується і в холодну пору року: воно захистить від переохолодження, обветривания, запобіжить лущення шкіри.

Для тіла

Косметологи рекомендують використовувати масло жожоба для всього тіла: це дозволить підтримувати нормальний рівень зволоженості еластичності шкіри, зробить її підтягнутою, усуне розтяжки. Регулярне нанесення продукту на зону шиї, декольте, рук, дозволить довше виглядати молодо і привабливо. Слід зазначити, що масло жожоба прекрасно справляється з грубістю тканини на колінах, долонях, ступнях і ліктях. Застосовувати його можна і при целлюлітних зміни шкіри, причому як при вже наявних проблемах, так і в якості профілактичного заходу.

Для локонів

Говорячи про те, для чого масло жожоба можна застосовувати, не можна не відзначити волосся. Віск з насіння живить і зволожує локони від коренів до кінчиків, відновлює структуру, вирішуючи проблему лупи, приводячи в норму функціонування сальних залоз. До свідчень для застосування воску відносяться наступні:

  • Сухість волосся;
  • Відсутність обсягу;
  • Лупа;
  • Повільне зростання або випадання волосся;
  • Підвищена сальність;
  • Пошкодження через хімічних завивок, освітлення, частого використання прасуванням, фенів і плойок.

Для вій

масло жожоба для вій

Випадають, ламаються або погано ростуть вії? Масло жожоба, що застосовується в чистому вигляді, творить справжні чудеса. Його потрібно наносити по краєчку століття, тим самим підживлюючи фолікули і зміцнюючи вії. До того ж це дозволяє пробудити цибулинки, які на даний момент знаходяться в фазі сну. Це істотно підвищує обсяг вій, вони стають темнішими, довше, погляд набуває виразність. Застосовувати масло жожоба можна для зняття макіяжу з очей.

Домашні рецепти

Існує величезна кількість способів використання масла жожоба при приготуванні домашньої косметики. Використовувати його можна в чистому вигляді, в комбінаціях з іншими маслами або продуктами.

Застосування нерозбавленим

масло жожоба як використовувати

Для чого масло жожоба використовується в чистому вигляді? Косметологи кажуть: такий засіб слід наносити на ті ділянки, де шкіра особливо суха, щільна або шорстка, наприклад, на лікті, коліна, губи або п’яти. Повторювати процедуру рекомендується всього пару раз в тиждень. Особливо обережною слід бути при використанні чистого масла на обличчі: це здатне усунути глибокі зморшки, проте занадто часте застосування воску здатне закупорити клітини. Кращий спосіб використання чистого масла - маска або аплікація. Досить нанести засіб на шкіру за допомогою пензлика або просочити їм тканинну серветку. Через п’ятнадцять хвилин змити засіб рекомендується теплою водою.

Від зморшок

Думаєте про застосування масла жожоба для обличчя від зморшок? Вам знадобляться такі інгредієнти:

  • Один курячий жовток;
  • Чайна ложка жирної сметани або вершків;
  • Столова ложка масла жожоба;
  • Чайна ложка рідкого меду.

Приготування кошти досить просте: на водяній бані необхідно підігріти мед і масло, додати решту компоненти, нанести засіб на шкіру і залишити на 20 хвилин. Через зазначений час маску рекомендується змити теплою водою.

Від акне і жирної шкіри

Турбує акне, шкіра жирна і сальна? Спробуйте приготувати склад з наступних інгредієнтів:

  • По одній столовій ложці олії жожоба і білої або блакитної глини;
  • Трохи теплої води;
  • Половина столової ложки настоянки календули;
  • Пара крапель ефірного масла лаванди.

Приготувати засіб досить просто: глину необхідно розвести в теплій воді і додати до неї інші компоненти, добре перемішати. Отриману маску слід нанести на шкіру. Після того як суміш висохне, її треба змити теплою водою. Після цього на шкіру рекомендується нанести будь-який зволожуючий крем.

Для волосся

масло жожоба для волосся

Для чого масло жожоба використовується для волосся? Воно дозволяє вирішити такі проблеми, як пошкодження і сухість, ламкість волосся, сповільнене зростання. Для приготування маски знадобляться:

  • Столова ложка розтопленого меду;
  • 1 яєчний жовток;
  • Дві столові ложки воску жожоба;
  • Пара крапель ефірного масла сандалу або неролі.

Основний компонент кошти - жожоба - необхідно розігріти, додати до нього інші компоненти маски. Наносити склад необхідно на прикореневу частину, а вже потім розподіляти по всій довжині волосся. Маску рекомендується утеплити, тримати на волоссі 30-40 хвилин, потім ретельно промити шампунем.

Підійде масло жожоба і для жирного волосся. Для цього 1 столову ложку кошти необхідно змішати з двома столовими ложками лимонного соку і м’якоттю одного авокадо. Склад необхідно нанести на вологе волосся, втерти, змити через годину.

Для сухої і чутливої ​​шкіри

Говорячи про застосування масла жожоба для очей або для чутливої ​​шкіри обличчя, косметологи рекомендують приготувати живильну і зволожуючий засіб з наступних компонентів:

  • По столовій ложці олії жожоба і жирного сиру;
  • Чайна ложка свіжовичавленого соку моркви.

Приготування займе всього кілька хвилин: масло необхідно нагріти на водяній бані, в окремій мисці змішати сік і сир, додати тепле масло і нанести на обличчя на 15 хвилин. Після цього залишки маски потрібно видалити за допомогою м’якої серветки і умити обличчя теплою водою.

Для рук

Шкіра рук щодня піддається впливу несприятливих наслідків перепаду температури, ультрафіолету, стикається з жорсткою водою, побутовою хімією, а тому потребує щоденної захисту, зволоження і живлення. Справитися з цим завданням допоможе масло жожоба. Для рук можна приготувати різні доглядають кошти. Пропонуємо склад, який підходить для щоденного застосування. Список компонентів простий:

  • ¼ частина склянки олії жожоба, така ж кількість емульсійної воску;
  • 50 мл води;
  • По 10-15 крапель масел пачулі і ладану.

масло жожоба для рук

Для того щоб приготувати такий домашній крем, рекомендується з’єднувати віск і масло, підігріти їх на водяній бані і перемішати, потім додати ефірне масло, в окремій ємності підігріти воду до 40-50 градусів, додати до складу. Після цього всі компоненти необхідно ще раз ретельно перемішати, перелити в баночку зі скла і залишити в холодильнику. Наносити засіб можна виключно на чисту шкіру рук.



ЩЕ ПОЧИТАТИ